Escape Rooms bieden een nieuwe kijk op teambuilding

Deze leuke activiteit bevordert creativiteit, probleemoplossing en communicatie

Stel je voor dat je opgesloten zit in een kleine cel in een maximaal beveiligde gevangenis. In plaats van criminelen zijn je medegevangenen tien collega's. Samen heb je 60 minuten de tijd om een succesvolle uitbraak uit de gevangenis te organiseren. Als je erin slaagt, verdien je je vrijheid.

Dit klinkt misschien als een vreemde nachtmerrie met een werkthema, maar het is helemaal geen droom: het is het uitgangspunt voor een van de vele escape room games aangeboden door Escape Room Vlaanderen in Sint-Niklaas nabij Gent en Niel (Antwerpen). Sinds 2017 richt het bedrijf zich op gamers en puzzelaars, maar het richt zich ook op bedrijfsgroepen op zoek naar een unieke teambuildingsactiviteit.

Onze games zijn geweldig voor een teambuilding omdat ze de nadruk leggen op samenwerken, effectief communiceren, taken delegeren en creatief denken: strategieën die werknemers in de echte wereld kunnen gebruiken op het werk.

Samen met het eerder genoemde gevangenisspel - Joker's Schuilplaats in Sint-Niklaas én Antwerpen - bevatten de games van Escape Room Vlaanderen ook "De Verborgen Maya-stad", tevens in Sint-Niklaas.

Wat het thema of locatie ook is, het uitgangspunt blijft hetzelfde. Na het krijgen van instructies, de spelregels en een levendig verhaal dat de scène voor de komende escape game bepaalt, worden groepen van 2 tot 22 spelers per tijdslot opgesloten in een kamer die ingekleed is volgens het thema. Zodra de deur is vergrendeld, hebben teams 60 minuten de tijd uit de kamer te ontsnappen door aanwijzingen in hun omgeving te ontdekken die hen uiteindelijk naar een verborgen sleutel leiden die de deur fysiek ontgrendelt en ze vrijmaakt.

Escape rooms hebben een aantal voordelen ten opzichte van traditionele teambuildingsactiviteiten. Eén daarvan is betrokkenheid.

We hebben een heel ingewikkelde verhalenbasis in onze activiteiten. In plaats van dat je een aantal touwen losmaakt of een hindernissenparcours afmaakt, bieden we een verhaal waarin je echt bent geïntegreerd. Het is jouw taak om dat verhaal af te ronden met je collega's - begin, midden en einde - zodat je je aan het einde van je gezamenlijke ervaring echt voldaan voelt.

Een ander voordeel is diversiteit. We ontwerpen onze games om een aantal verschillende persoonlijkheids- en vaardigheidstypes te gebruiken, zodat deelnemers kunnen zoeken naar manieren om bij te dragen aan hun sterke punten.

Dit leidt tot nog een ander pluspunt. Wanneer iedereen een bijdrage levert, zijn er meer mogelijkheden voor gedeeld leren en binding. Nu iedereen naar hetzelfde doel toe werkt, kan er na de escape game veel goede decompressie optreden. Achteraf kunnen de bedrijfsgroepen bespreken over wat er tijdens de game is gebeurd en om de vaardigheden te analyseren die nodig waren om uit de kamer te ontsnappen. De collega's kunnen praten over de strategie van hun team en deze vergelijken met het team van hun collega's. Managers die kijken, kunnen zien hoe mensen het doen en bepalen welke lessen kunnen worden meegenomen naar kantoor op basis van wat ze hebben waargenomen. En spelers kunnen nadenken over wat ze hebben bereikt , of hoe ze de dingen op een andere manier hadden kunnen aanpakken.

Terwijl de meeste escape rooms beperkt zijn tot groepen van een dozijn of minder personen heeft Escape Room Vlaanderen een variatie op het concept ontwikkeld voor grote groepen tot maar liefst 66 spelers; verdeeld in 3 opeenvolgende tijdsloten. In een escape room is het je doel om binnen te komen, een reeks aanwijzingen en puzzels op te lossen, een soort van sleutel te vinden, de kamer te ontgrendelen en te ontsnappen.

Hoewel het oplossen van de puzzels een prioriteit is, is het uiteindelijke doel niet om het spel te winnen maar om het spelen ervan. Het gaat om de ervaring, niet of je kunt ontsnappen of niet. Het belangrijkste voor deelnemers is niet het vinden van een sleutel, maar eerder een les. Als je een weloverwogen gok neemt in een van onze escape games en je gaat ervoor, is de kans groot dat je wordt beloond. Doordachte gissingen belonen is iets dat we actief promoten omdat we willen dat onze spelers zien dat ze alles kunnen bereiken, zelfs als het onmogelijk lijkt.

Durf jij en jouw team van collega's onze escape rooms aan?


Is er iets niet duidelijk en heb je nog verdere vragen?
Bel ons op of gebruik onze contactformulier.
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x