HOE POPULAIR ZIJN ESCAPE ROOMS?

In de afgelopen tien jaar lijken overal escape rooms op te duiken - ook hier in België waar Escape Room Vlaanderen haar deuren opende in Sint-Niklaas met 3 verschillende mysterieuze escape rooms om op te lossen. Van teambuilding op het werk tot een familiemiddagje uit, het lijkt alsof iedereen tegenwoordig deelneemt aan deze escape games. Maar hoe steeg de populariteit van escape rooms zo snel?

vrienden in een escape room

DE GESCHIEDENIS VAN ESCAPE ROOMS

Om naar de opkomst van escape rooms te kijken, moet je bij het begin starten - en dit begin is toevallig in Japan. De allereerste escape room-videogame, Crimson Rush, werd hier in 2004 gemaakt door Toshimitsu Takagi, wat de inspiratie was voor de echte ervaringen die we vandaag hebben.

Het videospel leidde in 2007 tot de uitvinding van de eerste echte escape room door het Japanse bedrijf SCRAP. Takao Kato, de oprichter van het merk, zei dat hij een game wilde maken waarin spelers volledig werden ondergedompeld, fysiek in een themakamer speelden om aanwijzingen te verzamelen, puzzels op te lossen en te ontsnappen voordat de tijd om was.

Vanuit dit originele idee begonnen heel veel escape rooms in heel Azië op te duiken nadat het andere bedrijf het potentieel had gezien dat ze hadden. Een meeslepende, opwindende game voor het hele gezin - waar moet je niet van houden? Er werd in 2012 zelfs een club opgericht in China, de ‘Beijing Takagism’ club (takagisme is de Chinese term voor escape games).

Toen hun populariteit eenmaal in Azië zakte, staken de spellen de zee over en verschenen ze in Europa. In 2011 werd Parapark opgericht - een bedrijf opgericht door Attila Gyurkovics - en ze bedachten het idee van een Live Escape Game voordat ze zelfs maar wisten wat er gaande was in Azië! Attila kreeg het idee tijdens het werken aan nieuwe teambuilding projectideeën. Een jaar later opende de eerste escape room in Hongarije en heette Hint Hunt.

In hetzelfde jaar werd SCRAP ook in Amerika opgericht maar onder de naam Real Escape Game en dus werd de escape room in de VS geïntroduceerd. Terwijl het daar groeide, verspreidde Hint Hunt het concept snel over Europa nl. het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk; Canada maakte in 2013 ook kennis met het escape room concept.

vriendinnen in een escape room

ESCAPE ROOMS VANDAAG

Tegenwoordig zijn escape rooms enorm populair, met steeds meer vestigingen. Alleen al in België tonen de cijfers aan dat er in 2019 meer dan 50 escape rooms actief zijn, wat een enorme stijging was ten opzichte van slechts een handvol in 2016. Nu zijn er meer dan 10.000 escape rooms over de hele wereld - dat is reusachtig!

WAAROM ESCAPE ROOMS ZO POPULAIR ZIJN

Het is niet moeilijk om te zien dat escape rooms over de hele wereld een succes zijn geworden; een fenomeen hoe snel hun populariteit groeide. Maar waarom zijn deze escape games zo populair? Wat is het grote gedoe?

Om te beginnen is het idee om persoonlijk te spelen in plaats van via een personage op een scherm onmiskenbaar aantrekkelijk. Het geeft je eigenlijk een beter gevoel van trots als je iets doet en het voelt alsof je veel meer bereikt. Het is veel leuker om zelf te spelen t.o.v. videospelletjes.

Er is ook de meeslepende kant van escape rooms. Ze brengen je naar een andere wereld en laten je een tijdje een fantasie beleven - en mensen houden van fantasie! Als kinderen spelen we graag fantasiespellen en deze meeslepende games brengen daar een beetje van terug waardoor we die kinderlijke verwondering en verbeeldingskracht kunnen aanboren. Het laat mensen een tijdje ontsnappen aan de echte wereld, vergeet wat er buiten gebeurt en laat ze slechts een uur of twee in een fantasiewereld leven. Het is gemakkelijk in te zien waarom dat aantrekkelijk is.

Escape rooms kunnen ook de liefde van mensen voor specifieke fantasiethema's tot leven brengen. Er zijn escape rooms met als thema van de Joker tot Indiana Jones en mensen kunnen in deze werelden spelen alsof ze er echt zijn. Wie wil zijn favoriete show niet tot leven brengen?

Het spel zelf is ook aantrekkelijk, ook zonder de thema's. Het zet mensen aan het denken op een manier die ze normaal niet zouden doen; puzzels oplossen en hard werken om aanwijzingen op te lossen, wat zeer de moeite waard is als je ze uitwerkt. Sommige mensen beschrijven dat bij het spelen van escape games hun stressniveau naar beneden gaat - wat ironisch is als je kijkt naar de adrenaline!

collega's bij een teambuilding in een escape room

WAAROM WAAG JE JE KANS NIET?

Er zijn talloze redenen waarom escape rooms zo populair zijn geworden - veel te veel voor ons om ze hier allemaal te noemen! Dus, als je echt geïnteresseerd bent, is de beste manier om erachter te komen wat er aan de hand is, om het zélf uit te proberen. Neem je vrienden mee of gebruik het als een teambuildingsactiviteit en ervaar de spanning van het meeslepende spel uit de eerste hand.

Wil je een escape room reserveren of heb je vragen over onze escape rooms, neem dan contact op met ons team. We helpen u graag!

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x